Addison hos hund

tavla

Till minne av vår älskade familjemedlem Tessie 2001 04 10 – 2010 04 13

tessie dålig

Tessie samma dag som vi fick provresultatet. Trött och ledsen. Lilla gumman.

Nu har Tessie slutat sina kärleksfulla dagar…..Baytrilen var droppen för Tessies lever. Det onda i nacken och huvudet berodde på föroreningar som levern inte hade klarat att ta hand om. Amoniack gick rakt upp till hjärna.

Stackarn…i tio dagar fick hon gå så här…innan vi förstod vad som var fel. När provsvaren kom så beställde vi tid för vår veterinär att komma hem till oss och göra hennes lidande kort. Sen hade vi en kärleksfull dag och gav allt vi kunde till henne och trots att hon var svårt sjuk så gav hon ännu mera tillbaka

In i det sista så visade hon oss kärlek. Trots att tredje ögonlocket var uppfällt och hon inte kunde se längre så ville hon trösta och pussa oss i hela ansiktet

April 2010

Usch en sån påskhelg…..Urinvägsinfektion – av den elakare sorten. Baytril istället för Vetemoxin. Aj aj aj det gillade inte magen. Inflammationen i tjocktarmen blossade upp. Nu blev det diet och ont i magen hela påskhelgen. Inte nog med det. Eftersom vi var tvugna att ta bort de tabletter som ej var livsviktiga – så uteslöt vi bl.a AktivHund. Inte så bra för Tessies knä. Men vad ska man göra.

Ökning av Denosyl för att skydda levern lite mer och i med Pro Kolin lera i maten för att lugna magen. Ett stort Plus till Scheele apoteket i stan som hade flera på lager under påskhelgen!

Majsvälling i små portioner är inte dumt heller.

Sen fick hon ont i nacken och huvudet. Tessie pep till när man tog i hennes huvud eller när hon skulle böja sig ned. Blev konstigare och verkade förvirrad. Naturligtvis blev vi väldigt oroliga.

Efter samtal med hennes ordinarie veterinär så kan det bero på biverkningar av Baytrilen. Den kan ge epilepsi och hjärnhinneretning/ inflammation.

Tessie har ju Myastenia Gravis i botten och det är svårt att veta vad som påverkar vad.

Dessa symptomer ska klinga av när man slutat/ satt ut medicinen. Naturligtvis ska man inte använda detta preparat mera – på djur som blivit dåliga av det.

Så nu hoppas vi att det ska bli avsevärt bättre under en veckan – innan återbesöket hos veterinären.

Benet? Ja det är inte sämre ändå och nu kommer det vara lättare att gå när det är barmark.

Februari 2010

Fortfarande halt……

Inte så goda utsikter att det kommer att bli bra. Nu verkade även höften lite dålig…..Ingen tillväxt av muskelmassa trots träning. Tassen är t o m lealös emellanåt.

Smärtstillande är inte att tänka på ihop med Addison-medicinen. Får försöka smärtlindra så gott det går. Vill inte ge henne inre blödningar…

Nu gäller det att få dagar med livskvalite – och när det ej fungerar så finns det ingen utväg. Suck…..

januari 2010

Halt

Nu börjar ena bakbenets knä att spöka. Tessie hoppar varannat steg. Vill inte stödja fullt ut på benet. Ja det är det knäet som hon opererade för ostecondros – när hon var valp.

Vi börjar direkt med sjukgymnastik och back on track – stödjande/värmande ”strumpa”. Men det hjälper inte nämnvärt.

Veterinären rekommenderar en ny kortisonspruta i leden samt tuppkam för smörjning. Hon fick kortison i leden för fyra fem år sen. Då med gott resultat.

Pga att hon måste få ett starkt lugnande medel – innan veterinären kan sätta sprutorna i leden – så kommer hennes levervärde bli tillfälligt försämrat. Denosylen måste ökas från en till två tabletter en månad fram. Hua de som är så dyra..

Vidare rekommenderas även Aktiv Hund – med glukosamin – ett tag framöver.

Första veckan efter injektionerna så är det sträng vila och bara kiss runt hushörnet.

————————————————————————————————-

Nu har det gått ett antal veckor. Tyvärr är det ej så stor skillnad. Men vi kämpar på…

Enzymer som ska skydda levern

oktober 2009

Lite viktuppgång pga ökad kortisondos.

Levervärdena är inte så bra. Förmodligen för att vi höjt kortisonet (Medrolen) pga tarm-besvären. Nu har vi sänkt lite och börjat med ett kosttillskott som heter Denosyl. Det innehåller enzymer som ska skydda levern.

Man börjar på en högre dos och kan därefter sänka.

Vi får se vad de nya blodproverna säger nu när vi provat det i en månad.

Inflammation i tarmen och ögonen

mars 2009

Just nu är det en jobbig period i Tessies liv. Två månader efter bilolyckan kom allt över henne igen – när vi var tvugna att bromsa in hastigt – just vid den korsning olyckan hände.

Tessie har alltid ÄLSKAT att åka bil så för oss alla är det så sorgligt att se henne helt förstörd och stressad över varje biltur idag. Men vi åker somtur var inte så ofta.

Det ena ger det andra och hennes tjocktarm har efter upprepade milda kurer av olika slag inte velat lugna sig.

Nu är det upptrappning av kortison (Medrol) som är enda utvägen för att få bukt med inflamationen – som ger henne kramper i magen.

Hon får först en högre dos i ett antal dagar och sen trappar vi sakta ned……

Ögonen är också inflammerade och veterinären tror att det hör ihop. 2006 var ett liknande år för Tessie.

Slutet av mars…

Nej det fungerade inte med att höja Medrolen. Dels mådde hon fysiskt och psykist dåligt av höjningen dels rusade levervärdena i höjden. När hon fick någonstans mellan 8 och 4 mg så kom även magkramperna tillbaka.

Nu provar vi Flagyl i låg dos i kombination med en lite förhjd Medroldos.

Flagyl är inflammationshämmande i lägre dos och mer för rena bakterieinfektioner i högre dos – säger veterinären.

Nosen har spruckit sönder så det är dax att klippa sönder E-vitamin kapslar och styrka på. Det tipset hittade jag på en amerikansk sida. Fungerar jättebra.

Tessies väger 25 kilo och har tagit bort livmoder (efter en ilsken inflammation) för två år sen.

Hennes mediciner:

Florinef 0,1 mg – 2 tabletter morgon och kväll (salt och vätskeblansen i hjärnan)

Medrol 4,0 mg – 1,5 mg dagligen ( ersätter kortisolet)

Medrol fungerar bättre än Prednisolon på Tessie.

Till detta har hon fått Tagamet i 6 års tid men då den har lite biverkningar (påverkar bla levern) och inte har gett så stor verkan sista tiden så har vi precis gått över till Pepcid. Detta för att minska magsyran

Andapsin 1 g 3 ggr dagligen – för att skydda slemhinnan i magen.

April 2009

I dagsläget med inflammationen i tarmen så har vi höjt Medrolen till 4 mg ena dagen och 2 mg den andra och lagt till Flagyl 300mg morgon och kväll. Flagylen ska tydligen vara inflammationshämmande i lägre doser. På så vis slipper vi kortison i större mängd. Vad denna kur gör för hennes mage – får tiden utvisa.

Juli 2009

Flagylen har vi slutat med. Istället medicinerar vi nu med bara höjd dos av kortison.

Medrol 4 mg morgon och 2 mg kväll varannan dag samt 3 mg morgon den andra dagen. Florinef samma dos – men Pepciden håller vi gradvis på att minimera. Just nu är vi nere på ½ 10 mg tablett morgon och kväll. Andapsinen fortsätter vi med som vanligt.

Pro Kolin lera sätts in när tarmen är alltför orolig. Massage och värme är lindrande + kortare men flerpromenader. Tyvärr fick Tessie en UVI när värmen var intensiv ( precis som förra året) men efter en Vetrimoxin kur så är den borta.

Vetrimoxin samt matte på sjukhus en vecka har lett till lite oroligare tarmfunktion men nu hoppas vi på lite lugnare sommardagar. I augusti är det dax för nya NA/KA prover samt en koll på B12 värdet.

Tessies mat

Tessie äter hemlagad mat sen hon fick Addison. Jag tog kontakt med en näringsexpert på SLU som räknade ut hennes näringsbehov och följer därefter detta recept.

Ris eller liknaden – välkokt. Grönsaker – välkokta. Basen morötter. Lite koll på kaliumrika grönsaker. Kyckling, kalkon och ibland lite fisk. Nån enstaka smakbit av rött kött blir det – men väldigt sällan. En äggula om dagen.

Tillskott: Viacutan*, Kalk, Kallpressad rapsolja, Vitaminer/Mineraler.

* koncentrerad och välbalanserad blandning av växt- och fiskolja med mycket högt innehåll av biologiskt aktiv gammalinolensyra (GLA). Viacutan® Plus innehåller också olika naturliga antioxidanter som kan medverka till att mildra inflammatoriska och allergiska reaktioner. Ges som ett dagligt fodertillskott till hund och katt för att bebehålla och vårda deras hud och päls.

Tessie o jag

Snart har vi tampats i 8 kortlånga år.

Tiden springer snabbt iväg och vår storpudel Tessie ska bli 8 år i april 2009.

Visst ser man att hon blir äldre och kanske lite tagen av mediciner och sjukdom men spjuvern i henne glimtar fram nu och då.

Veterinären trodde faktiskt inte att hon skulle bli mer än några år efter insjuknandet – så nu har hon överlevt sig själv med råge.

Hon har hållit sig rätt stabil på sina mediciner och inte behövt ändra doserna – nämnvärt.

Kanske skulle man önska att muskler och benstomme inte tagit så mycket stryk av kortisonet – men man kan inte få allt. Så länge livsglädjen finns kvar så är det värt att kämpa ; )

Tessies syskon

Nu har vi fått kontakt (med hjälp av Jordbruksverket) med alla syskon till Tessie.

Skönt att konstatera att några hundar i kullen var friska. Se bilder på några av syskonen på Tessies sida.

Ärftlighet – Storpudel och Addison

Storpudel är en ras som är överrepresenterad med just Addisons sjukdom.

tessiessyskon

Tessie är en av sex valpar från en kull storpudelvalpar födda 2001.
Uppfödaren säger att ett syskon har dött. Vad den hunden dött av – får vi inte reda på.
Alltså har Tessie fyra syskon i livet. Av dessa fyra är det en bror som fått Addisons sjukdom år 2007. Två hundar (vad vi vet – kanske är det flera?) i en kull på sex hundar har alltså ärvt anlagen…..och utvecklat Addison.

Önskade kontaktat de andra ägarna för att informera dem om den sannolika risken som finns – att deras hundar kan utveckla sjukdomen. Tyvärr var uppfödaren ej samarbetsvillig ::(

Hur ska man kunna göra något åt avel med hundar som bär på dåliga anlag när upp-födaren inte bryr sig??????

tessie10v

Tessie berättar om sin sjukdom

Hypoadrenocorticism
…är en kronisk sjukdom som jag har. Matte har förklarat att mina binjurar inte producerar tex stress hormonen kortisol och då måste jag ta medicin VARJE dag för att må rätt så bra.
Jag blev sjuk när jag var ett år – det började med att jag fastnade i några strömförande trådar – ja det var ett elstängsel säger matte – som en bonde glömt att stänga av.

Otur nog hade jag precis badat i en bäck och var genomvåt. Man kan säga att jag blev ett med strömmen ett tag….

—————————————————————————————————————–

Hej du som hittat hit…nu finns det en Facebook-grupp (okt 2012) för oss som har/har haft hund med Addisons sjukdom. Addisons sjukdom hos hund.

Kontakta mig på jag@ancie.se om du inte hittar dit själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *