Frukt & Grönt

BÄRTIDER!

SLÅNBÄR

slanbar

SLÅNBÄRSSAFT

 

Ca en liter färdig saft.

2 l Slånbär

5 dl vatten

6-7 dl socker per liter avrunnen saft

 

Rensa och skölj bären väl. Lägg dem i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över bären. Täck bunken och låt det stå till nästa dag. Häll av saften. Koka upp den och häll den över bären igen. Upprepa detta i 2-3 gånger med ett dygns mellanrum.

När det är dax: Sila och mät upp saften. Blanda i sockret. Koka upp och skumma. Tillsätt ev bensoat. Häll upp upp på varma och rengjorda glasflaskor.

saft

NYPON – se även förra årets skörd – längre ned på sidan.

 

NYPONMARMELAD

 

ca 1kg marmelad

 

2 liter Nypon

3-5 dl vatten

7-8 dl socker per kg nyponmos

rivet citronskal från en citron

Snoppa och skölj nyponen. Koka upp vattnet och lägg i nyponen. Koka under lock ca en timme eller tills de blir mjuka. Passera nyponen ( genom tex en finmaskig sil).

Koka upp nyponmoset igen med lite vatten. Passera igen. Väg nu moset. Koka återigen upp det och låt koka ca 10 min.

Tillsätt socker och koka ytterligare tills moset fått marmeladkonsistens. Ta bort ev. skumm under tiden. Tillsätt därefter rivet citronskal. Häll upp på små varma burkar och tillslut dem genast.

nypon

Lingon och blåbär styckfryser jag på en plåt. Väl frysta är det lätt att mäta upp dem i lagom portioner i fryspåsar. Jag användersen bären som de är – till havregrynsgröten eller en god bärdrink.

bar

Nypon-galen

nyponbuske

Helt plötsligt översvämmas naturen av frestande små rosenfrukter.

På internet kan man frossa i alla dessa recept som finns med nypon.

Hjälp! Jag har ramlat in i en aldrig sinande nyponvärld.

Tänker på nypon dygnet runt! Hur ska det här sluta…..

nyponskord

Rensa och skölj de hela bären (alternativ torka dem hela och ta fram vid behov).

Koka en C vitaminrik härlig soppa!

nyponsoppa

…eller gör lite nypon – likör ; )

nyponlikor

….eller torka (urrensade från kärnor) halvor i ugnen och pulverisera dem.

Gott och nyttigt i te, honung eller annat ätbart.

nyponhalvor

….och blir det lite enahanda med de röda bären – ta ett avbrott och gå ut i skogen. Där finns det ju annat att ta hand om ; )

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *