JUL

 Ljus i mörkret 

Nu när den mörkaste tiden på året förkortar våra dagar är det nära till hands att vilja lysa upp sin omgivning med olika slags ljuskällor.

 istappar

Själv har jag köpt små ljusförsedda istappar och hängt upp dessa i balkongens ”tak”.Tänker inte vänta till advent utan trotsar mörkret NU! I väntan på att ta fram advents-staken lyser ett ris med små lampor upp!

Varför inte ett stjärnfall i fönstret!

Julkalender för stora barn 

Nu nalkas juletid och den bästa tiden är väl egentligen innan jul. När man fixar, pysslar och umgås. Dricker glögg och lyssnar på julmusik, fixar julkort o klappar. Förbereder favoritmaten inför julhelgen och myser bland levande ljus – ja listan kan ju bli lång.

Sen det här med julkalender. Det är ju mest för barn – men även roligt för vuxna.

Byt ut godiset eller leksaken i luckan! Köp triss eller tian lotter så att de räcker från den 1:a till den 24:de. Om man är flera i familjen så köp några extra till julafton – så att alla får varsin denna dag!

julkalender

Låt sen fantasin flöda och gör din egen design. Jag använde mig av tillklippta plastfickor med tillklippt silverpapper i. Skrev ut datum och namn på 24 lappar på skrivaren. Kalenderdatumet lite större och namnen lite mindre.

Tex 1:a Nisse, 2:a Stina osv. och den 24:de Nisse, Stina och Anna.
Vidare la jag lotterna under silverpappret och kalenderlappen. När de sen var istoppade i plastfickan tog jag en klädnypa och fäste var och en på ett silverband som jag redan fäst på väggen.

Nu räckte inte klädnyporna och då såg jag att det gick lika bra med tejp.

Är man intresserad av ”statistik” så skriv ut en lapp till varje kalenderdag med texten Vinst / Nit och låt den hänga kvar på klädnypan – ifylld med det resultat skrapet utfallit på : ) – sen är det bara att summrera utfalet av vinster respektive nitskrapningarna den 24:de.

Tianlotterna brukar faktiskt ge mest utdelning. Även om de inte är så jättestora.

Dax att göra egen kalender? Eller kanske ge bort en?

Fina askar att göra själv till advent o jul

Små tändsticksaskar dekorerade med nostalgiska julmotiv

sma askar

Stor ask med braständstickor dekorerad med tygapplikation.

stor ask

Kristyr

Smällkarameller och pappershjärtan. Pepparkashus och allt som hör julen till men hur många är det som gör kristyr till granen nu för tiden?

Om man vill göra det lite speciellt så använder man ett kort på varje familjemedlem istället för bokmärken. Även de som inte finns med längre i familjen har sin plats på en egen kristyr.

kristyr

Kristyr 
1 äggvita
150 g siktat florsocker
1 msk pressad citron

1. Vispa ingredienserna luftiga med elvisp.

2. Justera konsistensen med äggvita sa att den blir bra att spritsa. Om kristyren är för fast kan den bli smulig.

3. Lägg kristyren i en skål. Tryck plast över ytan så går det bra att spara den flera dagar.
Du lägger en bit bakplåtspapper alt smörgåspapper på bordet. Lägg ut en klick (matsked) kristyr på pappret. Fäst en upphängningstråd i smeten.

Platta ut lite..lägg på bilden eller bokmärket. Spritsa runt.

Låt torka några timmar.

 Vänd försiktigt med en stekspade så att kristyren kan torka på baksidan också.

Utjämna ev. i med lite kristyr. Lycka till!

Ljusdecoupage

En värld av servetter, decoupagelim/lack och ljus, har nu öppnat sig i min kreativa värld. Här är en av tidigare mina skapelser ; )

 blockljus

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *