Textil & Garn

Julpyssel

Tygväska med påstrykbart motiv

vaska

Julstrumpor med olika vintage motiv

 

strumpa1strumpa2

strumpa3strumpa4

Bä bä vita lamm, har du någon ull?

 ull1

De klippte fåren i Akalla By. Vi fick köpa en hel papperskasse med ull. Sen tvättade vi ullen i såpvatten och lät den torka.

 ull 2

Efter det så kardade vi ullen och sen fick spinnrocken komma upp från källaren.

spinnrock

 Det blev tre jättenystan med garn. Så nu får vi se om det ska bli vantar eller sockor!?

 garn

Päls efter en älskad livskamrat.

Jag sparade en hel kasse med päls från vår kära storpudel sista gången jag klippte henne. DÅ visste jag ju inte att det var just sista gången. Idag är jag tacksam över att jag sparade hennes päls.

Tyvärr går det inte att få till något garn utan att blanda in lite ospunnen lammull. Och som tur var så hade jag ju det kvar sen blöjbyx-stickningen!

 Nu är pälsen kardad tillsamans med ullen och jag har börjat sticka på en kvadrat som jag tror ska bli framsidan på en kudde.

 En kudde att krama om när det svider i hjärtat av saknad.

 kudde

struktur

Tessiepals 2

Tessiepals 1

Stickat och klart maj 2010

Mönster från 80 talet… stickbeskriving i Superwash Safir. Spöket labantröja med Labolina på ärmen !

Tröjan är för stl 4 år.

troja

Blöjbyxor i renaste ull

Barnbarn nummer 2 ska använda tygblöjor. Då behöver man en ytterbyxa i ull som både håller inne väta och låter huden andas. Ullens naturliga fett bevaras genom handtvätt.

 flossagarn

Flossagarn är ospunnet och obehandlat. Det används bland annat till att sticka blöjbyxor av. Flossagarn finns i naturfärger (fårets pälsfärger) samt en variant som heter Förgarn som är växtfärgad. Jag har beställt två härvor med vitt och en härva eller snarare rulle – med Förgarn i olika gröna nyanser från Finland.Hittade inget i Sverige. Det är inte helt enkelt att sticka med – då det lätt faller isär…

 blojbyxa1

Här är mitt första försök i storlek 0-3 månader.Rundsticka – samt strumpsticka till benresåren. Resåren i midjan har jag gjort extra lång med flit – så att de går att anpassa till babyns längd och resten kan vikas ned. Ska prova lite olika mönster…

blojbyxa 2

Den här gröna byxan är mest stickad med Förgarn. Känns och ser ut som om jag bör byta till en mindre storlek på stickorna. Får se hur det blir…..Poängen med ett flossagarn är att byxan ska tova sig mer och mer efter varje handtvätt så att den till slut blir mera filtaktig.

 Test av ny modell men nu med raka stickor. Byxan stickas i ett stycke – sen benresåren – var för sig.

 blojbyxa rak 1

Sticka en kråka.

 kraka1kraka2

Förr i tiden stickades små söta kråkor till de små flickorna.

Så gjorde även jag till mina döttrar. När jag nu ville sticka till barnbarnet så var det helt omöjligt att hitta en stickbeskrivning. Men till slut hittade jag ett mönster.

kraka3

Beskrivningen till Barnkråkan

Stl        3          (6)        9          (12)       18 mån
62         (68)       75         (80)         86 cm

Huvudets omkrets
38         (41)       44         (47)       49 cm

Garnåtgång ca 3 – 5 nystan

Masktäthet: 29 m och 40 v slätstickning på stickor nr 3 = 10 cm

Stickor nr  2½ och 3

Lägg upp på stickor nr 2½ 91(95)99(103)107m. Sticka resår 1 rm, 1 am i 7 varv.Första varvet räknas som avigsidan. Byt till stickor nr 3 och sticka slätstickning samtidigt som du ökar en maska.

När arbetet mäter 11 (12)13 (14) 15 cm så stickas för vingen (med början frånrätsidan): Sticka 29 (30) 32 (33) 34 m och öka 1 m i var och en av de 2 följande m 30 (32) 32 (34) 36 m och öka 1 m i var och en av de 2 följande m. Sticka 30 (32) 32 (34).

Sticka slätstickning och gör ökningen ytterligare 3ggr vartannat varv och det blir för varje gång 1 m mer på varje sidparti och 2 mer i mitten.

Sticka 1 rätt varv från avigsidan efter sista ökningsvarvet. Detta kommer att bli vikvarvet* – (se montering). Sticka slätstickning och sticka 2 räta maskor tillsammans 2ggr i varje hörn vartannat var – 4ggr = 8 varv totalt.

Maska av 30 (31) 33 (34) 35 m i var sida = 31 (33) 33 (34) 35 m kvar på mitten. Sticka slätstickning i ytterligare 10 (11)11½ (12) 12 cm och minska samtidigt 1m i var sida innaför kantmaskan var 3:dje cm 3 ggr. Maska av.

Montering:

Sy fast mittbiten mot de avmaskade maskorna. Vik vingen i vikvarvet* och sy ihop på avigsidan.

Nederkanten på kråkan gör du genom att plocka upp med garnet (stickor nr 2½ ) 1m i varje varv men hoppa över vart 3:dje varv och 1 m i varje maska. Obs! ej över vingen.

Sticka resår 1 rm 1 am i 7 varvoch gör på 4:de varvet 1 hålvarv innanför kantmaskan = 2 rm tillsammans 1 omslag – varvet ut.Maska av i resår. Gör en snodd (altn band)  och träd i  mössans nederkant.

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *